We hebben het 10-jarig lustrum op donderdag 3 november groots gevierd in het Provinciehuis Utrecht. Zoals altijd met, voor en door onze leden, met als thema ‘Verbinding in vakmanschap’. We kijken terug op een geweldig event vol inspiratie, humor, creativiteit en mooie verbindingen.

Tien jaar verbinding maken, kennis delen, innovatie aanjagen, werelden vergroten, ervaringen delen en vakgenoten inspireren. De leden van IT Circle Nederland zijn er voor elkaar en voor de continue groei en professionalisering van ons vak. Vakmensen die door vakmanschap en samenwerking ingewikkelde doelen en uitdagingen tot een succes weten te brengen. Dat is de impact die we hebben. En dat al tien jaar.

Dat is iets om bij stil te blijven staan én te vieren. Dat hebben we gedaan tijdens ons Lustrum Event op 3 november in Utrecht. Heb je het gemist? Bekijk hiernaast de aftermovie.

Rens van der Vorst

Technofilosoof bij Fontys Hogescholen. Hij is docent, doet innovatieve projecten en internationaal onderzoek naar nieuwe methodes en tools.

Vakmanschap in een digitale wereld. Digitale technologie verandert ons. Vaak op manieren waarvan we ons niet volledig bewust zijn. Het beïnvloedt diepgaand wie wij zijn. Als vriend, als echtgenoot, maar ook als professional. En als vakman. Begrijpen we de impact van technologie?

Janine vos

Janine Vos is lid van de groepsdirectie en CHRO van de Rabobank. Daarnaast maakt ze onderdeel uit van de Raad van Commissarissen van KLM en zit ze in de Raad van Advies van SER Topvrouwen en Social Capital. Janine werd in 2021 verkozen tot Topvrouw van het Jaar en in 2017 tot CHRO of the Year vanwege haar visie op leiderschap en de toekomst van werk. Zij weet als geen ander te inspireren op thema’s als werkgeluk, wellbeing, persoonlijke ontwikkeling, diversiteit en nieuwe manieren van werken.

(foto: Merlijn Doomernik)

Wilco Dekker

Hij is een gepassioneerd bergbeklimmer en stond op 23 mei 2019 op de top van de wereld. Hij is tevens technologie strateeg en heeft daarnaast twee jaar voor Artsen zonder Grenzen in Congo gewerkt. Een inspirator voor velen en heeft een rotsvaste overtuiging dat je meer kan dan je bij voorbaat denkt.

Corné mulders

Corné is CIO in het UMC Utrecht en heeft 10 jaar geleden aan de wieg gestaan van de oprichting van de Amsterdam IT Circle. Hij is daarna bestuurslid geweest bij IT Circle Utrecht
en Eindhoven, om uiteindelijk voorzitter te worden bij IT Circle Nederland. Corné: “Mijn passie zit er in dat ik een rotsvast geloof heb dat je met kennis en ervaring van anderen, zelf
kunt groeien en succesvol kunt zijn. En IT Circle geeft precies daaraan op een relaxte en toch professionele manier vorm”. 

karen van der zanden

Karen is sinds 2017 directeur van IT Circle Nederland. Na een internationale carrière bij KLM en diverse directiefuncties bij grote Nederlandse bedrijven is ze gefascineerd geraakt door community denken. De ervaring leert dat de meeste vraagstukken niet uniek zijn. Waarom het wiel zelf uitvinden als je ook de vraag kunt stellen? Of in co-creatie met elkaar een onderwerp verder brengen. De kracht van samenwerking binnen en buiten je organisatie, daar kunnen we nog veel meer mee bereiken.

Ze heeft de passie om te kiezen goede dingen te doen met leuke/ enthousiaste mensen, daarmee kan je een onderwerp verder brengen en daar gelooft zij onvoorwaardelijk in.

FRITS BUSSEMAKER

Frits is een community builder met een passie voor het samenbrengen van mensen in het Digitale Tijdperk. Zijn doel is om de interactie tussen informatietechnologie, innovatie en impact te onderzoeken.

Marjolein van den Bos

Opgegroeid in een horecagezin heeft Marjolein het ondernemen en het verbinden van mensen met de paplepel ingegoten gekregen.

Een van haar krachtigste kenmerken is haar onbevangenheid in hoe ze trajecten aanvliegt. Puur, zonder oordeel, aards stelt zij zich altijd de vraag: wat betekent het om Mens te zijn. Hierdoor raakt ze in al haar activiteiten iets universeels in de menselijke ervaring, ongeacht geslacht, cultuur en leeftijd.

Tien jaar IT Circle Nederland

Verbinding in Vakmanschap

Waardoor voel jij je verbonden met je vak?

Ja, ik meld me aan
Workshop #1 - Online gedoe; digitale samenwerking gaat niet vanzelf - Kristian Esser

Elk bedrijf zou een digitaal kantoor moeten hebben. En dan niet het intranet of Slack of Teams, maar een community waar je terecht kan om meer te weten over een bepaald onderwerp, of een vraag kan stellen, waar mensen verbinding vinden door een gedeelde passie. Het is de noodzakelijke plek om online te kunnen samenwerken, daar gaat het sociale hart van je onderneming harder van kloppen.

Voor het opzetten van je digitaal kantoor moet je een aantal stappen doorlopen die nodig zijn om je collega’s mee te krijgen, de technologie borgen, je processen aanpassen, de communicatie in je onderneming afstemmen en de rollen van het team te bepalen. Kristian vertelt ons hier meer over en hoe dit in te richten.

Workshop #2 – No More Leaks - Frederiek Burlage en Barend Frans (Politie)

Nieuwsberichten over grote datalekken, waarbij miljoenen persoonsgegevens op straat liggen, verschijnen steeds vaker. Een wereldwijde ondergrondse online economie maakt het mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot malafide handel in uitgelekte inloggegevens van online accounts. Met deze inloggegevens proberen criminelen in accounts van specifieke websites of apps te komen. Dit wordt credential stuffing genoemd. Als de login lukt, kan bijvoorbeeld een bestaand account worden overgenomen waarna producten of diensten op naam en rekening van de eigenaar van dit account worden besteld. Ook kunnen persoonsgegevens en bestelgeschiedenis worden verzameld voor het plegen van nieuwe misdrijven.

Het merendeel van de slachtoffers is zich niet bewust van het feit dat hun inloggegevens worden verhandeld. Doordat veel mensen vaak voor een langere tijd hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts, is dit voor criminelen een lucratieve en relatief eenvoudige manier om misdrijven te plegen. Denk maar eens aan uw eigen persoonlijke situatie: gebruikt u voor elk account een ander wachtwoord?

Barend Frans en Frederiek Burlage gaan jullie meer vertellen over de publiek private samenwerking No More Leaks, een project dat misbruik met uitgelekte gegevens wilt tegengaan.

Workshop #3 Community building; hoe doe je dat succesvol – Chris Stapper (Rabobank)

Community Manager Chris Stapper bouwt bij de Rabobank sterke IT-communities, waar collega’s kennis uitwisselen over specifieke thema’s. Het doel: de kennis die bij onze bank in huis is zo breed mogelijk delen en toepassen. Met zo’n zesduizend it’ers een flinke klus, weet Chris.

‘De communities zijn er niet alleen om het vakmanschap binnen de bank te versterken. Ook helpen ze om te ontdekken welke kennis nog ontbreekt. Als we een event organiseren, peilen we in de communities waar behoefte aan is. Als je je kennisdeling in de organisatie goed op orde hebt, krijg je inzicht in welke kennis nog ontbreekt. Zo kun je heel gericht sprekers en workshops regelen. Ook op die manier leveren communities heel veel waarde!’

Community building en hoe doe je dat succesvol; dat is wat Chris jou ook graag vertelt en zijn lessons learned deelt.

Workshop #4 – Gedragsverandering door Gert Slob

Gert neemt ons mee in hoe wij ons als mensheid door de jaren heen steeds anders zijn gaan organiseren in een complexer wordende wereld.

Daarbij focust hij zich op de vraag hoe het kan dat het systeem (de organisatie) soms het doel voorbij schiet. Denk hierbij aan de financiële crisis, de toeslagen affaire of klimaatverandering. In zijn visie hebben alle grote (organisatie)verandervragen dezelfde rode draad. Gert inspireert ons hoe we het systeem op strategisch/tactisch nivo anders kunnen inrichten en leiding kunnen geven aan verandering, zodat we echte oplossingen krijgen voor de vraagstukken waar wij elke dag aan werken.

Workshop #5 – Wat een IT’er kan leren van een Chefkok door Jeannette Zomer (Rabobank) en Walter Oerlemans (UMC Utrecht)

Bij toeval bleken deze 2 IT Professionals beide tijdens corona een koksopleiding te hebben gevolgd. E is een overlap tussen koken als chef en IT en de volgende overeenkomst noemen we al, de overige tijdens de workshop:

  • Planning en organisatie
  • Testen en verbeteren
  • Steeds beter worden door doen (snijden, speciale technieken, spuitzak etc)
  • Afkijken en leren in andere keuken
  • Inspiratie door te kijken naar Landen of culturen
  • Op tijd leveren (voor IT nog wel eens uitdagend)
  • Falen en doorgaan
  • Improviseren
  • Komen tot een succesvolle samenstelling zodat de klant een goede ervaring heeft.
Workshop #6 - Making RPA work! – Asher Lake

Hoe technologie voor je werkt. Unlocking Digital brengt technologie zo dicht mogelijk bij de mensen die er iets mee moete gaan doen. Hoe koppel je dat een Employee Experience? En aan de organisatie doelstellingen. Het Automatisering Model van Unlocking Digital brengt je in 8 stappen naar een oplossing. Robotic Process Automation is de basis maar het model is toepasbaar op digitaal in de breedste zin van het woord. Wil jij ook de sleutel voor jouw organisatie vinden kom erbij en laat je inspireren.

Workshop #7 – Hoe zorg je voor een neuro-inclusieve organisatie waarin ieders brein en talent tot zijn recht komt ? – Saskia Schepers (ABN AMRO)

Saskia is een creatief brein, verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid, de learning week en neurodiversiteit binnen de ABN AMRO bank. Als projectmanager Neurodiversiteit streeft Saskia naar organisaties waarin ruïmte is voor ieders talent, ook voor de 20% van de mensen met een ander bedraad brein. Met de juiste kennis en afstemming komt iedereen tot zijn recht!

Workshop #8 – Digital Twin – Rob Peters (Provincie Utrecht)
Workshop #9 - De Agile Booster; vroeger was alles beter! - Annemarie Weijenberg en Brigitte de Leeuw

Binnen de Agile Transitie is niets standaard routine, was Agile werken maar al een standaard. We willen bij deze workshop met elkaar in gesprek over ‘hoe erg is iets dat het standaard is geworden?’ – versus – ‘ik krijg het niet standaard’. Brigitte de Leeuw, Senior Agile Transformation Coach bij DAF en Annemarie Weijenberg, Scrum Master bij Waternet willen graag het gesprek met elkaar en met JOU aangaan! 

Workshop #10 - Data en ethiek, hoe een werkbaar balans te hebben

Alex Corra neemt ons, met 2 cases, mee in deze interactieve workshop over ethiek en verantwoordelijk omgaan met data.

 Alex is beleidsadviseur Recht en Ethiek bij het Ethics Center van de Sociale VerzekeringsBank en heeft een achtergrond in Rechten, Sociologie en Bestuurskunde. Bij de SVB houdt hij zich onder andere bezig met advies over data ethiek, omgaan met grijze gebieden en het leveren van maatwerk vanuit het gedachtegoed van werken volgens de bedoeling.

Workshop #11 - AI Verbeeldingen in fotografie

André Kreft neemt je graag mee in hoe Artificial Intelligence (AI) zijn creatieve speelveld veranderde en je kan zelf ook aan de slag! Zie hierbij een introductie door André.

De XR on Tour van SURF

In 2022 organiseert het SURF Open Innovatie Lab “XR on Tour”. Hierbij bezoeken we verschillende instellingen en events, met als doel om te inspireren met eXtended Reality (VR, AR en meer) en bezoekers te laten ontdekken en ervaringen wat er mogelijk is met de nieuwste XR technologie. Je vindt SURF met deze informatieve ’tour’ in de Foyer en kan de hele middag worden bezocht.

 

Inspiratie opdoen

Het wordt een goed gevulde middag met boeiende sprekers die stof tot nadenken geven. We gaan naar het hoogste punt.

Verbinden en delen

Vakgenoten van andere bedrijven delen hun kennis in verschillende inspirerende workshops. Daar ben jij toch ook bij?

Connect & Communicate

Rondom alle sessies is er genoeg tijd om oude bekenden te ontmoeten en nieuwe contacten te maken. Natuurlijk heffen we tot slot samen het glas op de komende10 jaar.

Team IT Circle Nederland

Karen | Frits | Marjolein | Norbert | Joost | Helen | Tom | Katy | Floortje | Sacha | Latifa | Sara

Provinciehuis Utrecht
Archimedeslaan 6

Wij vieren ons 10-jarig lustrum in de Statenzaal van het prachtige gebouw van Provincie Utrecht. Het provinciehuis is zowel met openbaar vervoer, de fiets, als met de auto goed bereikbaar. 

Toegankelijkheid

Parkeerplaatsen;
op aanvraag

Overdekte fietsenstalling

Rolstoel-toegankelijk

Houd deze website & LinkedIn in de gaten voor updates.