
Op dinsdag 22 september hebben we samen met de Rijks Innovatie Community (RIC) een webinar georganiseerd over de impact van de coronacrisis op innovatie. Beide organisaties zetten zich in voor het delen van kennis over ICT en innovaties. De IT Circle richt zich op de IT professionals bij eindgebruikers en de RIC is een initiatief om innovators binnen de rijksoverheid aan elkaar te verbinden.
De coronacrisis vraagt om aangepast gedrag bij onszelf, onze collega’s en onze organisaties. Tijdens dit webinar delen diverse organisaties hun ervaringen over innovatie waarbij de volgende vragen centraal staan: Welke nieuwe innovaties zien we nu versneld ingezet worden? Welke worden vertraagd? Wat verandert er rond innovatiemanagement?
Tijdens de opening zijn we in gesprek gegaan met Elisabeth van der Steenhoven, voorzitter TechTegenCorona (een initiatief van Public Matters), Jan Middendorp, lid van de Tweede Kamer en mede initiatiefnemer van de tijdelijke Tweede Kamer commissie Digitale Toekomst, Corné Mulders, CIO van UMC Utrecht en Lourens Visser, CIO Rijk bij het Ministerie BZK.
Na de plenaire opening zijn er diverse break out sessies geweest waarbij er is ingehaakt op diverse thema’s. Zie hieronder het overzicht.
PROGRAMMA
13.00-14.00 uur: webinar: opening en ronde tafel
14.00-14.40 uur: interactieve workshops, ronde 1
14.40-14.50 uur: wrap up plenair
14.50-15.00 uur: pauze inclusief koffiecorner inrichten
15.00-15.40 uur: interactieve workshops, ronde 2
15.40-16.00 uur: wrap up en afronden
INSCHRIJVEN
De workshops hebben de onderstaande thema’s:
Dagelijks innoveren in een Scrumteam?
Het werken binnen een sprintteam is leuk en we leveren het liefs elke dag waarde. Wendbaarheid is belangrijk en we zijn instaat om ons dagelijks aan te passen. We leren van fouten en in een retro verbeteren ons keer op keer. Toch zien we dat innovatie niet altijd een plek krijgt in een Scrumteam. Dilemma’s zoals, we hebben geen tijd, wat is dat nou eigenlijk innovatie en we doen het toch dagelijks?
Waarom? Wat helpt? Wat werkt niet? Welke strategie past bij mijn Scrumteam? Dit zijn vragen die we graag met elkaar willen bespreken en wellicht bedenken we samen een innovatie strategie?
Nederlandse Spoorwegen
Om van een treinenbedrijf te veranderen in een breed mobiliteitsbedrijf is innovatie noodzakelijk. NS beschikt over veel expertise en enthousiasme rondom innovatie. Om deze innovatiekracht te versterken en mensen te verbinden is het Innovatieplatform in het leven geroepen wat bestaat uit het Innovatieportaal, de Innovatie Community met expertteams en de Innovatiefabriek. Op deze manier faciliteert NS bottom-up innovatie. Tijdens deze middag nemen we jullie mee in onze aanpak en gaan we graag het gesprek aan over de succesfactoren en valkuilen.
Rijks Innovatie Community
Wat betekent thuiswerken voor je netwerk en hoe bouw je aan een community wanneer je elkaar fysiek moeilijk kan treffen? De Rijks Innovatie Community deelt haar ervaringen en tips en tricks als het gaat om online community building. Hoe doe je dat: online samenwerken? Hoe zet je de huidige versnelling van digitalisering om in kansen voor je community?
Betekenisvol Innoveren
veel Nederlanders werken op dit moment noodgedwongen thuis. In deze workshop willen we met elkaar verkennen of deze innovatie ook betekenisvolle kanten heeft. En hoe deze “opgelegde innovatie” ondanks alles zo betekenisvol mogelijk is in te richten.
Open innovatie rondom CoronaMelder - Moeten we vaker doen?
De CoronaMelder app heeft veel stof doen opwaaien. Het ministerie van VWS besloot om de zorgen zo veel mogelijk weg te nemen, door het ontwikkelproces vanaf het begin open te maken. Een community van honderden experts op het gebied van IT development, privacy, design, juridische zaken en epidemiologie heeft mee kunnen kijken en bij kunnen dragen. Wat heeft dit gedaan voor de kwaliteit van de app? En voor het vertrouwen in de IT ontwikkeling bij de overheid? Wat waren de leerpunten, de frustraties en de hoogtepunten? En de hamvraag: moet de overheid dit vaker zo doen? Edo Plantinga is communitymanager voor de app namens VWS en leidt deze interactieve sessie.
Bij CSU ontdekken en experimenteren ze graag met de nieuwste innovaties om de schoonmaak- en facilitaire branche te inspireren en te vernieuwen.
Innovatiemanagement in de publieke sector
Hoe samen met de markt innoveren in de publieke sector? Wat zijn de grootste valkuilen? Hoe voorkom je dat je hierin stapt? En wat zijn bijzonderheden waar je rekening mee moet houden als je innoveert in de publieke sector. Want de publieke sector is gebonden aan de aanbestedingswet en het staatssteunkader. Ook werkt een ambtenaar binnen een politiek-bestuurlijke omgeving.
In deze sessie hoor je: hoe daarmee om te gaan en hoe het innovatieproces voor alle betrokkenen zo aantrekkelijk mogelijk – binnen de afgesproken spelregels – is in te richten. Het vertrekpunt zal zijn om te starten met scherpere vraagstelling en een open mind te hebben naar alle oplossingen en alle ondernemers die bij kunnen dragen. Daarnaast hoor je over een praktisch stappenplan van PIANOo. Deze is te gebruiken bij het opzetten van een innovatiegericht (inkoop)traject om digitale innovaties te verkrijgen, zoals AI en blockchain technologie.
Brede innovatievraagstukken
De Utrecht Economic Board gaat graag in gesprek over hoe je bij brede innovatievraagstukken de verschillende snelheden van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgers samenbrengt?
IT IS (B)ALL IN THE GAME!
De hele wereld wordt digitaal! In ieder domeingebied gaat new technology een significante rol spelen, sterker nog…..bestaande bedrijven worden bedreigd en soms zelfs gedist en gedisrupt door tech startups. Bedrijven moeten dus awareness creëren en vervolgens acteren door te gaan experimenteren met o.a. kunstmatige intelligentie, blockchain, internet of things, robotics, data-mining, machine learning of virtual reality en gaan ervaren wat hen dit kan brengen. Waar gaan we naar toe? Bedrijven en organisaties moeten ‘data driven’ worden anders gaan ze het niet redden. Een data-digitaal-discussie mbv een ‘spelleider’.
Meer weten? Neem contact met ons op:
IT Circle Nederland
Helen Emaus
M: 06 53674373
E: helen.emaus@itcircle-nederland.nl
Tom Swart
M: 06 13538805
E: tom.swart@itcircle-nederland.nl
![]() |
![]() |
![]() |