Op dinsdag 22 september organiseren IT Circle Nederland en de Rijks Innovatie Community (RIC) samen een gemeenschappelijk webinar over de impact van de Coronacrisis op innovatie. Beide organisaties zetten zich in voor het delen van kennis over ICT en Innovaties. De IT Circle richt zich op de IT professionals bij eindgebruikers en het RIC is een initiatief om innovators binnen de rijksoverheid aan elkaar te verbinden.

Bij dit webinar zullen diverse organisaties hun ervaringen over innovatie delen waarbij de volgende vragen centraal staan: welke nieuwe innovaties zien we nu versneld ingezet worden? Welke worden vertraagd? Wat verandert er rond innovatiemanagement?

Dagvoorzitter van is Pernille la Lau. Zij trapt dit webinar af met een digitale ronde tafel met medewerking van Corné Mulders (CIO UMC Utrecht), Jan Middendorp, lid van de Tweede Kamer en mede initiatiefnemer van de tijdelijke Tweede Kamer commissie Digitale Toekomst, RIC en IT Circle.

Dit event is toegankelijk voor leden van IT Circle, personen werkzaam bij de Rijksoverheid en gasten op uitnodiging van de IT Circle en RIC.

Je kan (als Innovatiemanager) tijdens deze middag, naast het plenaire deel, verschillende interactieve workshops volgen waarbij er ingehaakt wordt op onderstaande thema’s. Zie hieronder het overzicht van de workshops. 


PROGRAMMA

13.00-14.00 uur: webinar: opening en ronde tafel
14.00-14.40 uur: interactieve workshops, ronde 1
14.40-14.50 uur: wrap up plenair
14.50-15.00 uur: pauze inclusief koffiecorner inrichten
15.00-15.40 uur: interactieve workshops, ronde 2
15.40-16.00 uur: wrap up en afronden

 

 

 

De workshops hebben de onderstaande thema’s:

Dagelijks innoveren in een Scrumteam?

Het werken binnen een sprintteam is leuk en we leveren het liefs elke dag waarde. Wendbaarheid is belangrijk en we zijn instaat om ons dagelijks aan te passen. We leren van fouten en in een retro verbeteren ons keer op keer. Toch zien we dat innovatie niet altijd een plek krijgt in een Scrumteam. Dilemma’s zoals, we hebben geen tijd, wat is dat nou eigenlijk innovatie en we doen het toch dagelijks?

Waarom? Wat helpt? Wat werkt niet? Welke strategie past bij mijn Scrumteam? Dit zijn vragen die we graag met elkaar willen bespreken en wellicht bedenken we samen een innovatie strategie?

Nederlandse Spoorwegen

Om van een treinenbedrijf te veranderen in een breed mobiliteitsbedrijf is innovatie noodzakelijk. NS beschikt over veel expertise en enthousiasme rondom innovatie. Om deze innovatiekracht te versterken en mensen te verbinden is het Innovatieplatform in het leven geroepen wat bestaat uit het Innovatieportaal, de Innovatie Community met expertteams en de Innovatiefabriek. Op deze manier faciliteert NS bottom-up innovatie. Tijdens deze middag nemen we jullie mee in onze aanpak en gaan we graag het gesprek aan over de succesfactoren en valkuilen.

Rijks Innovatie Community

De Rijks Innovatie Community (RIC) is een platform voor het delen van kennis over innovatie binnen de Rijksoverheid. Door de Corona crisis was RIC gedwongen ook haar activiteiten online te brengen. In deze sessie nemen we jullie mee in wat zijn de lesson’s learnt van de afgelopen paar weken? We nemen live een kijkje achter de schermen bij de studio waar de uitzending plaatsvindt. We laten zien hoe de toekomst van online – VR – vergaderen er uit kan zien. Ten slotte hebben we een kort gesprek met Mark Meinema  coach & trainer van sprekers bij 360talk die ons wat tips geeft over online presenteren.

 

Betekenisvol Innoveren

De Hogeschool Utrecht ontwikkelde een canvas voor betekenisvolle innovatie, waarmee professionals vroegtijdig in gesprek kunnen over wat een concrete innovatie betekenisvol voor hen maakt of zou kunnen maken. Die inzichten stellen hen in staat om innovatie zo in te richten dat het van betekenis is voor grote groepen betrokkenen. En zorgen dat eventuele schurende belangen of verwachtingen vroegtijdig afgewogen kunnen worden.

Innovatiemanagement in de publieke sector

Hoe samen met de markt te innoveren in de publieke sector? Wat de grootste valkuilen? En hoe voorkom je dat je hierin stapt? Innovatiemanagement in de publieke sector is een wezenlijk andere dan in de private sector. De publieke sector gebonden aan het staatssteunkader en de aanbestedingswet. Ook werkt een ambtenaar binnen een politiek-bestuurlijke omgeving.

In deze sessie hoor je hoe hiermee om te gaan en hoe het innovatieproces voor alle betrokkenen zo aantrekkelijk mogelijk – binnen de afgesproken spelregels – in te richten. Het vertrekpunt hierbij zal zijn: start met scherpere vraagstelling en heb een open mind naar alle oplossingen en alle ondernemers die hieraan bij kunnen dragen.

Brede innovatievraagstukken

De Utrecht Economic Board gaat graag in gesprek over hoe je bij brede innovatievraagstukken de verschillende snelheden van overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en burgers samenbrengt?

IT IS (B)ALL IN THE GAME!

De hele wereld wordt digitaal! In ieder domeingebied gaat new technology een significante rol spelen, sterker nog…..bestaande bedrijven worden bedreigd en soms zelfs gedist en gedisrupt door tech startups. Bedrijven moeten dus awareness creëren en vervolgens acteren door te gaan experimenteren met o.a. kunstmatige intelligentie, blockchain, internet of things, robotics, data-mining, machine learning of virtual reality en gaan ervaren wat hen dit kan brengen. Waar gaan we naar toe? Bedrijven en organisaties moeten ‘data driven’ worden anders gaan ze het niet redden. Een data-digitaal-discussie mbv een ‘spelleider’.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Zij zijn daarvoor de betrouwbare adviseur voor de overheid, professionals en burgers. Een van de strategische prioriteiten van het RIVM is dat het RIVM voorbereid is op vragen van vandaag en morgen, bijvoorbeeld door de kennis te versterken van informatietechnologie, biotechnologie, data science en complex systems science.

Kortom, betrouwbaarheid en continuïteit versus innovatie en wendbaarheid. Hoe organiseer je innovatie in een dergelijke omgeving? Bij deze workshop wordt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk samen deze uitdaging verkend en op zoek gegaan naar oplossingen.

Meer weten? Neem contact met ons op:
IT Circle Nederland

Helen Emaus
M: 06 53674373
E: helen.emaus@itcircle-nederland.nl
Tom Swart
M: 06 13538805
E: tom.swart@itcircle-nederland.nl

X