LET OP!
Het event gaat op dinsdag 17 maart niet door, maar is verplaatst. Lees hieronder meer.

Op woensdag 3 juni 2020 organiseert IT Circle Nederland, in samenwerking met de Belastingdienst en de Rijks Innovatie Community, een event over innovatiemanagement. De titel luidt ‘Een reality check op innovatiemanagement’, tijdens deze middag wordt ingegaan hoe je kunt omgaan met digitale innovatie. Een programma met veel interactiviteit, waarbij je wordt uitgedaagd om met en van anderen te leren.

Innovatie management
Is jouw organisatie wendbaar, flexibel en in staat tot vernieuwen? Organisaties zijn nadrukkelijk bezig om relevant te blijven, wat betekent dat ze zichzelf continu opnieuw moeten uitvinden. Aanpassingsvermogen is daarbij onmisbaar. Hoe toekomstbestendig is je eigen organisatie?

Workshops
Bij dit event gaan we aan de slag met vragen rondom het thema innovatiemanagement, denk onder meer aan: hoe richt je innovatie in? Hoe kom je van succesvolle pilot tot volle implementatie? Wat zijn succesvolle innovatiestrategieën? Kan je het geluk een handje helpen? Hoe koop je innovatie in? Bij het tweede deel nemen we je mee naar een andere organisatie in Utrecht voor een kijkje in de keuken.

Aan het eind van de middag weet je wat organisaties hebben geleerd van IT gerelateerde innovaties, is je netwerk vergroot en ben je geïnspireerd door mensen en organisaties. Durf jij het aan?

 

 

 

 


PROGRAMMA

13.00 – 13.30 uur  ontvangst
13.30 – 14.00 uur  introductie en kennismaking
14.00 – 15.00 uur  workshops
15.00 – 15.30 uur  pauze
15.30 – 17.00 uur  wandeling naar een organisatie
                                 in de buurt om daar een kijkje te nemen
17.00 – 17.15 uur  wrap up all together
17.15 – 18.00 uur  borrel en netwerken

 

 

 

De workshops hebben de onderstaande thema’s:

Dagelijks innoveren in een Scrumteam?

Het werken binnen een sprintteam is leuk en we leveren het liefs elke dag waarde. Wendbaarheid is belangrijk en we zijn instaat om ons dagelijks aan te passen. We leren van fouten en in een retro verbeteren ons keer op keer. Toch zien we dat innovatie niet altijd een plek krijgt in een Scrumteam. Dilemma’s zoals, we hebben geen tijd, wat is dat nou eigenlijk innovatie en we doen het toch dagelijks?

Waarom? Wat helpt? Wat werkt niet? Welke strategie past bij mijn Scrumteam? Dit zijn vragen die we graag met elkaar willen bespreken en wellicht bedenken we samen een innovatie strategie?

Design thinking

Deze middag staat in het teken van innovatiemanagement, maar hoe kom je eigenlijk aan innovatieve ideeën? Design thinking has you covered! Design thinking helpt namelijk bij het oplossen van complexe problemen en uitdagingen. Wil jij meer leren over wat Design Thinking inhoudt en het gelijk toepassen? Nadia Heijmans en Anneleen Schoen van ABN Amro nemen je mee in een interactieve crash course. Normaal duurt een design sprint 5 dagen, maar tijdens deze workshop laten we je ervaren dat je zelfs binnen een uur innovatieve ideeën kunt ontwikkelen!

IT IS (B)ALL IN THE GAME!

De hele wereld wordt digitaal! In ieder domeingebied gaat new technology een significante rol spelen, sterker nog…..bestaande bedrijven worden bedreigd en soms zelfs gedist en gedisrupt door tech startups. Bedrijven moeten dus awareness creëren en vervolgens acteren door te gaan experimenteren met o.a. kunstmatige intelligentie, blockchain, internet of things, robotics, data-mining, machine learning of virtual reality en gaan ervaren wat hen dit kan brengen. Waar gaan we naar toe? Bedrijven en organisaties moeten ‘data driven’ worden anders gaan ze het niet redden. Een data-digitaal-discussie mbv een ‘spelleider’ die letterlijk de bal neerlegt bij iemand aan tafel.

Sofie Berns, Senior Adviseur Innovatie

Wat is innovatie? Wat is een innovatiestrategie die ondersteunend is aan het realiseren van diverse typen innovaties? Vanuit de praktijk deelt de gemeente Utrecht haar ervaringen op dit vlak en gaat zij met jullie graag in gesprek over de randvoorwaarden die nodig zijn voor het realiseren van innovaties binnen een termijn van maximaal 18 maanden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet zich in voor een gezonde bevolking en een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Zij zijn daarvoor de betrouwbare adviseur voor de overheid, professionals en burgers. Een van de strategische prioriteiten van het RIVM is dat het RIVM voorbereid is op vragen van vandaag en morgen, bijvoorbeeld door de kennis te versterken van informatietechnologie, biotechnologie, data science en complex systems science.

Kortom, betrouwbaarheid en continuïteit versus innovatie en wendbaarheid. Hoe organiseer je innovatie in een dergelijke omgeving? Bij deze workshop wordt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk samen deze uitdaging verkend en op zoek gegaan naar oplossingen.

Innoveer jij al sociaal?

In deze interactieve workshop gaan we aan de slag met sociale innovatie. Wat betekent sociale innovatie eigenlijk voor jou, welke ervaringen heb je opgedaan en wat werkt(e) wel en wat niet? Met gebruik van de aanwezige creatieve denkkracht buigen we ons over de vraag wat nodig is om (sociale) innovaties daadwerkelijk te laten slagen in je organisatie.

Innovatiemanagement in de publieke sector

Hoe samen met de markt te innoveren in de publieke sector? Wat de grootste valkuilen? En hoe voorkom je dat je hierin stapt? Innovatiemanagement in de publieke sector is een wezenlijk andere dan in de private sector. De publieke sector gebonden aan het staatssteunkader en de aanbestedingswet. Ook werkt een ambtenaar binnen een politiek-bestuurlijke omgeving.

In deze sessie hoor je hoe hiermee om te gaan en hoe het innovatieproces voor alle betrokkenen zo aantrekkelijk mogelijk – binnen de afgesproken spelregels – in te richten. Het vertrekpunt hierbij zal zijn: start met scherpere vraagstelling en heb een open mind naar alle oplossingen en alle ondernemers die hieraan bij kunnen dragen.

Betekenisvol Innoveren

De Hogeschool Utrecht ontwikkelde een canvas voor betekenisvolle innovatie, waarmee professionals vroegtijdig in gesprek kunnen over wat een concrete innovatie betekenisvol voor hen maakt of zou kunnen maken. Die inzichten stellen hen in staat om innovatie zo in te richten dat het van betekenis is voor grote groepen betrokkenen. En zorgen dat eventuele schurende belangen of verwachtingen vroegtijdig afgewogen kunnen worden.

Innovatie binnen de Rechtspraak

Het ICT-Innovatie Lab van IVO-Rechtspraak onderzoekt de toepasbaarheid van nieuwe technologie op de IV-doelen van de Rechtspraak. Hiermee levert zij kennis, advies en inspiratie om een innovatie mindset te creëren. Afhankelijk van deze toepasbaarheid, bedienen we de gehele Rechtspraak of een specifieke gebruikersgroep.

Hoe wij dat doen vertellen we tijdens het bezoek aan de digitale zittingzaal op de Rechtbank Midden-Nederland.

Blockchain030 is een community voor geïnteresseerden in blockchain en aanverwante IT innovaties. In blockchainhub Lisk Center Utrecht wordt blockchain kennis gedeeld door zelfstandig ondernemers en startups. In het najaar van 2019 heeft een groep van blockchain030-ers een werkend proof of concept gebouwd voor bike sharing, Lisk.bike, waarbij gebruik gemaakt wordt van een blockchain. Door middel van een app kan met bike coins de huur van een fiets worden betaald, waarna het elektronische fietsslot opent. Alle transacties worden via de Lisk blockchain afgehandeld. Het proof of concept toont een werkende toepassing van blockchain in het dagelijks leven. Kom kennis maken met de Lisk.bike en de blockchain community in Utrecht.

Van Idee naar 72% minder fraude

Gestart als Rabo Moonshot met een pitch in 2016, na 3 maanden validatie ge’pivot’ tot de  IBAN-Naam check. In 2019 werden meer dan 1 miljard checks uitgevoerd voor de Nederlandse banken en meer dan 10 miljoen voor corporates en overheden via de API voor het checken bij onboarden van klanten en leveranciers. En sinds kort is SurePay live in UK bij een van de grootste banken. 

Kom bij SurePay BV op bezoek en we vertellen je onze valkuilen en successen van Idee naar 72% minder fraude.

Seats to meet

Seats2meet faciliteert ruimte en netwerk om bijeenkomsten en evenementen mogelijk te maken. Dat gebeurt aan de hand van de uitruil van geld.  Daarnaast faciliteert Seats2meet werk- en ontmoetingsplekken voor freelancers en ondernemers, met de inzet van sociaal kapitaal. Dit unieke samenspel resulteert in allerlei onverwachte relevante ontmoetingen in een cultuur van samenwerking en duurzame groei. Hoe dit precies in z’n werk gaat kan je ontdekken tijdens een bezoek aan Seats2meet Utrecht CS

Nederlandse Spoorwegen

Om van een treinenbedrijf te veranderen in een breed mobiliteitsbedrijf is innovatie noodzakelijk. NS beschikt over veel expertise en enthousiasme rondom innovatie. Om deze innovatiekracht te versterken en mensen te verbinden is het Innovatieplatform in het leven geroepen wat bestaat uit het Innovatieportaal, de Innovatie Community met expertteams en de Innovatiefabriek. Op deze manier faciliteert NS bottom-up innovatie. Tijdens deze middag nemen we jullie mee in onze aanpak en gaan we graag het gesprek aan over de succesfactoren en valkuilen.

Meer weten? Neem contact met ons op:
IT Circle Nederland

Helen Emaus
M: 06 53674373
E: helen.emaus@itcircle-nederland.nl
Tom Swart
M: 06 13538805
E: tom.swart@itcircle-nederland.nl

X