Maatschappij bevorderen door Computer vision

Colin van Lieshout, Co-founder van SODA & Data Scientist, sprak hierover tijdens ICE Growing Green.Hoe kan Artificial Intelligence worden ingezet als oplossing op maatschappelijke

De presentatie begon vanuit The Jheronimus Academy of Data Science (JADS) en ging in op hoe de universiteit te werk gaat en wat dat betekent voor de studenten. De universiteit biedt data science programma’s aan op undergraduate, graduate en post-graduateniveau. Er worden veel samenwerkingen aangegaan met bedrijven. Maar liefst dertig procent van de studenten wil een eigen bedrijf starten.

Voors en tegens

SODA, een bedrijf in social data science, maakt data science toegankelijk voor sociale organisaties. De presentatie liet zien wat computer vision is en hoe dit ingezet wordt om de maatschappij te bevorderen. Er werden ook een aantal voorbeelden getoond van wanneer het voor en tegen de maatschappij kan werken. Met als tegenbeweging bijvoorbeeld hoe computer vision de Chinese maatschappij heeft veranderd.

Kan computer vision bijdrage aan een duurzame toekomst?

Computer vision kan ook bijdragen als een oplossing tot een maatschappelijk probleem. In de presentatie van Colin werden al een aantal voorbeelden gegeven:

  • Monitoren van wild – bedreigde diersoorten beschermen. Met een algoritme kan je deze dieren identificeren en door geotechnieken is ook te zien waar ze zich bevinden.
  • Drones kunnen de effectiviteit van zonnepanelen waarborgen – iets wat nu nog door individuen wordt gedaan.
  • Monitoren van ontbossing – waar er zich iets afspeelt en op wat voor graad.
  • Een verantwoordelijke voedselproductie – door computer vision zijn er mogelijkheden dit te reduceren.
  • De Fiets infrastructuur verbeteren
  • Monitoren plastic in de rivieren

De deelnemers kregen ook meer informatie over Neural Network en hoe dit toe te passen is.

Naar aanleiding van de presentatie kan wel degelijk gesteld worden dat computer vison een bevorderlijke werking heeft op duurzaamheid in de maatschappij.

[flipbook pdf=https://www.itcircle-nederland.nl/wp-content/uploads/2019/11/Soda-Computer-Vision-gecomprimeerd.pdf]

Meer weten? Neem contact met ons op:
IT-Circle Nederland

Helen Emaus:  06 53 67 43 73
Joost van Oevelen: 06 11 40 88 82
of per e-mail: info@itcircle-nederland.nl